Carrière

Vitaliteit in bedrijf

By oktober 22, 2018 oktober 23rd, 2018 No Comments
De verschillende gezichten van vitaliteit in het bedrijf

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor vitaliteit in het bedrijf en gezien de cijfers is dat maar goed ook. Uitval als gevolg van overspannenheid en zelfs burn-out lijkt eerder regel dan uitzondering en dat is natuurlijk geen trend die we wensen te volgen.

En toch, als je terugkijkt naar wat er allemaal al aan initiatieven is gedaan, dan is dat best een aardig lijstje. Hoe kan het dan dat de cijfers alleen maar hoger lijken te worden?

Zijn al die initiatieven dan voor niks geweest? Zijn ze niet goed? Nee, dat is niet het geval maar er is wel sprake van een logische volgorde willen de initiatieven een kans van slagen hebben.

Om dat uit te leggen gaan we eerst even een paar stappen terug. Grofweg kunnen we de initiatieven omtrent vitaliteit in 4 gebieden delen.

Op 1 staan de fitness en sportprogramma’s. Vanaf eind jaren tachtig, begin negentig deden de sportprogramma’s hun intrede, meestal in de vorm van een vergoeding voor een fitnessabonnement.

Op 2 staan de leefstijleducatieprogramma’s. Daar onder valt ook de trend van de gezonde kantine, fruit uitdelen op kantoor en de trap promoten in plaats van de lift. Verder zie je in deze categorie workshops terug komen over het belang van gezonde voeding of een kookworkshop om gezond te leren koken en als lunch mee te nemen.

Op 3 staat stressmanagement. Hoge werkdruk en werkstress worden aangepakt door workshops over stress en timemanagement of door 1 op 1 begeleiding.

Als laatste op 4 staan tenslotte de leiderschapsprogramma’s. Dit zijn cultuurveranderingsprogramma’s waarbij aandacht is voor borging in de lijn.

Deze gebieden zijn af te zetten tegen duurzaamheid, dus een lange termijnvisie. En dan zie je dat de gebieden 3 en 4 een groter effect hebben op de lange termijn, dus duurzaamheid, dan de andere gebieden. Nummer 1 en 2 zijn toch meer de gezondheidsinterventies en dat effect kun je pas zien over meerdere jaren. Maar nu komt het: mensen met stress kunnen vaak niet verder kijken dan de eerst volgende deadline en hebben helemaal geen ruimte om met gezondheidsinterventies bezig te zijn. Die medewerkers zijn aan het overleven. En als je dan ook nog bedenkt dat zo’n 70% van de medewerkers de manager als grootste stressbron ervaart, dan is de blik op het gezicht van die manager als jij niet mee doet met de gezondheidsworkshop natuurlijk olie op het vuur.

Waar krijgen we nu de meeste stress van? Bij gebrek aan autonomie. Dus medewerkers te leren hoe ze hun autonomie kunnen vergroten en weer de leiding kunnen pakken over hun eigen leven, draagt bij aan hun vitaliteit. En dit kun je ook vertalen naar leiderschap. Als er sprake is van vitaal leiderschap waarbij leidinggevende hun medewerkers zoveel mogelijk autonomie verschaffen, dan draagt dat bij aan de vitaliteit van die medewerkers.

Het beste advies om een vitaal bedrijf te creëren? Zet vitaliteit strategisch in en begin met de leiderschapsprogramma’s. De kans dat je daarmee de deuren open zet naar de gezondheidsinitiatieven wordt hiermee een stuk groter.