BCDN Verhalen

Maatwerk in beveiligingen

By april 26, 2019 No Comments

Hans Nieuwenhuis, directeur en eigenaar van Security Noord Nieuwenhuis, heeft ruim achttien jaar ervaring in de beveiligingsbranche en besloot in 2008 voor zichzelf te beginnen. Na de nodige voorbereidingen ging hij in 2009 echt van start.

Het bouwproject Raadhuisplein in Drachten
Hans: “Een beveiligingsbedrijf begin je niet zomaar even. Je hebt een vergunning nodig van het Ministerie van Justitie, dan heb je een pas nodig die je bij de politie moet aanvragen en zo komt er nogal wat bij kijken. Dus voordat ik écht los kon, was het 2009.”

Hij verzamelde een aantal zzp’ers om zich heen en startte met beveiliging in de horeca en van evenementen. Hij kreeg steeds meer opdrachten en in 2011 haalde hij, naar eigen zeggen, zijn eerste grote klus binnen: de beveiliging van het bouwproject Raadhuisplein in Drachten. Vanaf toen raakte alles in een stroomversnelling. Hans: “Je moet ervoor zorgen dat je uniek bent, dat je voor tweehonderd procent klaarstaat voor je klanten, dat je oplossingsgericht werkt en dat je een hoog servicegehalte nastreeft.”

“Dat is waar we het uiteindelijk voor doen”
In 2015 diende zich een klus aan die behoorlijk tot de verbeelding spreekt. Op 27 december van dat jaar was er een zware gasexplosie in een flat in Drachten, omdat een depressieve man de gaskraan in zijn huis had opengezet. Door de klap stortten dertien appartementen in. Het is een wonder dat er geen doden en gewonden vielen.

Binnen vierentwintig uur stonden de mensen van Security Noord Nieuwenhuis klaar om de omgeving van de flat te omsluiten met hekken. Met een camerawagen, uitgerust met acht camera’s, controleerden ze zes weken lang elke vierkante centimeter van het terrein. Naast de camera’s werd er gebruik gemaakt van bewegingsdetectoren waardoor de persoonlijke spullen van de bewoners beschermd waren en pottenkijkers van het terrein weggehouden konden worden in verband met instortingsgevaar.

Hans: “Tijdens onze diensten in de wagen, die soms wel twaalf uur duurden, hebben we de boel scherp in de gaten gehouden. Dit resulteerde ook in iets positiefs: de ogen van Billy, de kat van één van de bewoners die al dagen zoek was, priemden opeens op vanuit de donkere puinhopen. Het lukte ons om Billy diezelfde nacht nog te vangen en te herenigen met de eigenaar. Dat zijn mooie dingen tijdens trieste tijden en dat is waar we het uiteindelijk voor doen.”

Veilig werken in de zorg
Security Noord Nieuwenhuis werkt inmiddels met ruim veertig mensen. Een aantal daarvan zijn in loondienst en verder zijn het zzp’ers en oproepkrachten. De vier grootste pijlers van het bedrijf zijn objectbeveiliging, evenementenbeveiliging, calamiteitenbeveiliging en beveiliging in de zorgsector.

De laatste pijler, beveiliging in de zorgsector, is tevens de jongste, maar zeker niet de minste! Het behoort sinds 2016 tot de diensten en is een ‘tak van sport’ waarmee Security Noord Nieuwenhuis uniek is en zich onderscheidt ten opzichte van de concullega’s. Het heeft zo goed uitgepakt dat het bedrijf inmiddels zo’n zeventig procent van de zorginstellingen in Friesland als klant heeft. De klanten variëren van verzorgingstehuizen tot ggz-instellingen.

In de zorgsector is agressie sinds een aantal jaren een groeiend probleem. Zorgverleners worden aangevallen door cliënten of, in het geval van ouderenzorg, door kinderen van cliënten, het meubilair wordt kapot geslagen en meer van dat soort zaken. Hans: “Het gebeurt meestal uit onmacht. In de zorg is de houding altijd geweest: het hoort erbij. Maar zorgverleners willen dit niet langer. Ze hebben het agressieprobleem bespreekbaar gemaakt omdat ze veilig hun werk willen kunnen doen. En daar waar wij ingezet worden, is het personeel ontzettend blij met ons en ervaart men het echt als een stuk verlichting. Ze voelen zich serieus genomen en kunnen in geval van nood terugvallen op een beveiliger die ze kunnen oppiepen. Als ze alleen zijn, durven ze in geval van agressie vaak niet te doen wat ze eigenlijk zouden moeten doen. Door onze aanwezigheid voelen ze zich veel veiliger. Onze insteek is om de controle in de zorginstellingen weer terug te brengen bij de medewerkers. In samenwerking met een onderwijsinstelling ontwikkelde ik een cursus ‘Veilig werken in de zorg’. Daar leren cursisten dat beveiligen in een zorginstelling echt iets anders is dan in een feesttent. Daar verwijder je lastpakken en kan het feest verder gaan. Maar in de zorg is zorgverlening leidend. Is een cliënt agressief, dan komt het erop aan om die onder controle te krijgen, zodat de zorgverlener normaal zijn werk kan doen. En dat verschilt per situatie en per cliënt. Puur maatwerk dus. Uiteraard lopen de beveiligers niet in uniform rond; ze zijn niet uit op imponeren. Ze zorgen voor rust, bieden zorgverleners veiligheid en geven cliënten duidelijkheid: agressie wordt niet getolereerd.”

Evenementen om trots op te zijn
Security Noord Nieuwenhuis regelt de beveiliging bij ruim zeventig evenementen. Het werkterrein is heel divers: de circuits van Zandvoort en Assen, diverse autocrossen, Bourgondisch Beetsterzwaag, de Sneekweek, heel veel danceparty’s, diverse dorpsfeesten en sinds kort ook SC Cambuur.

Hans: “We zijn dit voetbalseizoen (2018/2019) begonnen met de beveiliging van SC Cambuur. Als beveiligingsbedrijf zijn we ontzettend trots dat een grote club als SC Cambuur voor ons heeft gekozen. Tijdens de thuiswedstijden doen we ons uiterste best om ervoor te zorgen dat zowel de spelers als de supporters met veel plezier en in alle veiligheid van de wedstrijden kunnen genieten. Wat ons betreft wordt het een langdurige en fijne samenwerking.”

Sinds 2014 verzorgt Hans met zijn team de beveiliging op het Starteiland tijdens de Sneekweek. Het is jaarlijks één van de favoriete klussen van het bedrijf.

Hans: “Het Starteiland is de plek waar alles begint. Wij zijn daar met vijf man sterk fulltime aanwezig. De tent, slippers en zwembroeken gaan gewoon mee. Dit is zowel voor mijn mannen als voor het publiek leuk. Zij zien de hele week dezelfde beveiligers die niet strak in pak en met een serieus gezicht rondlopen, maar gewoon relaxed als ‘een van hen’. Een mooi voorbeeld is de schuimparty in 2016. Wij stonden toen met petten en waterpistolen bij de deur. Dat is goed voor de sfeer en wij vinden het ook prachtig!”

Een camerawagen op locatie
Voor de beveiliging van evenementen en calamiteiten beschikt het bedrijf ook over een commando- en camerawagen. De camerawagen is voorzien van twee brandblussers, een blusdeken, AED, een mobilofoon, veertig portofoons en twee zoeklichten op het dak. Via de wagen kunnen er met moderne technieken acht cameraposities tegelijk bewaakt en gevolgd worden. Dreigende situaties worden daardoor direct gesignaleerd en vastgelegd. Zo kunnen de mensen van Hans zijn team snel en adequaat reageren. Los daarvan worden de beelden opgeslagen waardoor deze direct beschikbaar zijn om doorgestuurd te worden. Tot slot is de mobiele camerabewaking van Security Noord Nieuwenhuis ook uitermate geschikt voor projecten op het gebied van bouwbewaking.

Security Noord Nieuwenhuis is begin 2019 verhuisd naar een nieuw bedrijfspand aan de Ottolaan in Drachten.

www.security-noord.nl

Tekst: Leo Singor