BCDN Verhalen

Van vakkenvuller tot supermarktmiljonair

By september 3, 2018 september 4th, 2018 No Comments
Jaap van Vuure: van vakkenvuller tot supermarktmiljonair

Jaap van Vuure: van vakkenvuller tot supermarktmiljonair

In BCDN Verhalen laten we ondernemers aan het woord. Over hun successen, leermomenten én het geheim van ondernemerschap. In deze eerste editie Jaap van Vuure (1976) uit Schagen: supermarktondernemer en mede-eigenaar van de succesvolle Budget Food-keten. 

‘Ga dan maar een jaartje werken!’, toen Jaap van Vuure voor de tweede keer bleef zitten in havo 4 was z’n moeder er wel klaar mee. Na zo’n tussenjaartje zou zoonlief wel ontdekken dat school zo erg nog niet was. Achteraf gezien het beste advies dat de toen 17-jarige Van Vuure kon krijgen. Niet dat hij ooit weer een school van binnen zag, wel werd hij één van de succesvolste supermarktondernemers van Nederland.

De vakkenvuller
Jaap: “Ik begon als vakkenvuller in de C1000 in Callantsoog. Vanaf dag één was ik er op m’n plek. Ik kon m’n energie kwijt, voelde me gewaardeerd en had een goede klik met eigenaar Kees van Dalsem. Na een jaar werd ik zelfs chef groenteafdeling; harstikke gaaf toch? Drie jaar nadat het echtpaar Van Dalsem de C1000 tot Albert Heijn omtoverde, namen ze afscheid. Ze zochten iemand die hun winkel wilde overnemen. Dat leek me wel wat, m’n eigen supermarkt. Thuis konden ze me niet helemaal meer volgen: wat zou ik nou op m’n 24ste? Maar…, ik zie altijd kansen. En met die supermarkt had ik zoiets van: wat kan er nou helemaal gebeuren?”

72 maandlonen
“Zes jaar lang had ik al mijn maandsalarissen opgespaard: het waren er 72. In die tijd zo’n 150.000 gulden. Een mooi bedrag, maar lang niet genoeg om een supermarkt over te nemen. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek met de financieringscommissie van de bank. ‘Hoe kom jij aan al dat geld?’, was het eerste dat ze vroegen. Ze vonden het prachtig toen ik vertelde dat ik dat zelf had gespaard. Het gaf ze het vertrouwen dat ik geen gekke dingen deed. Ik kreeg die lening en werd de jongste franchisenemer van Nederland.’

De allereerste avondsuper
“Om die lening zo snel mogelijk af te betalen, wilde ik mijn omzet verhogen. Ik besloot om de super ook in de avonduren en op zondag open te houden. Nu heel gewoon, maar in die tijd een primeur. Uit heel Noord-Holland kwamen ze boodschappen doen in Callantsoog. En er was nog iets…: ik kreeg allerhande vertegenwoordigers over de vloer. Ik ontdekte dat die allemaal wel een restpartijtje met A-merken hadden waar ze vanaf wilden. Een pallet cola dat nog zes weken houdbaar was; snoepgoed in een niet actuele verpakking. Normaal kocht je een blikje cola voor een gulden in, nu voor een stuiver. Dankzij die restpartijen kon ik mooi stunten in m’n winkel en dat zorgde voor extra klandizie.”

Zaterdagmiddag bellen
“Die restpartijen werden steeds groter. Te groot voor m’n eigen winkel. Zo kwam m’n zakenpartner Maarten Muller in beeld. Toen we het er op een verjaardag over hadden, opperde hij om die partijen aan andere winkels te verkopen. Vanaf die tijd zaten we iedere zaterdagmiddag te bellen. Inkopen en daarna verkopen. Aan de Action, Kruidvat, tuincentra: mooie handel. Maar na een paar jaar raakte de loop er wat uit. Toen had Maarten zoiets van: waarom beginnen we niet een eigen supermarkt…? Eerlijk gezegd zag ik dat niet zitten. Ik weet hoeveel energie het kost om een goede supermarkt te draaien. Omdat Maarten er écht in geloofde, ben ik toch meegegaan…”

Budget Food
“Onze eerste Budget Food openden we in Den Helder: een succes vanaf dag één. Nog geen vijf jaar later zitten we door het hele land: Winschoten, Leeuwarden, Almere, Wolvega, Zwijndrecht. De reacties van mensen zijn positief. Laatst kwam er in Oost-Groningen iemand naar me toe: dankzij jullie drinken we thuis weer Coca Cola. Mooi toch? Om de kwaliteit hoog te houden ben ik elke maand een week van huis om al die filialen te bezoeken. Hard werken? Zo ervaar ik het niet, ik vind het vooral heel leuk wat ik doe. En ik heb goede mensen om me heen die de rest draaiende houdt. Zo belangrijk…”

‘Selfmade miljonair’
‘Ik stond op het schoolplein toen een journalist van Quote Junior belde en mij feliciteerde. Ik zeg: waarmee dan? Het is nooit mijn doel geweest om de Quote te halen of om miljonair te worden. Zo’n Quote-notering is leuk voor je PR. Maar je merkt ook dat mensen anders naar je gaan kijken. In Schagen hadden ze werkelijk geen idee dat je met een supermarkt zoveel geld kon verdienen. Tuurlijk, het is fijn dat je een goed inkomen hebt. Maar het is pas sinds de laatste jaren dat ik ervan kan genieten. Toen ik veertig werd, heb ik mezelf een Bentley cadeau gedaan. Was altijd al mijn droomauto, maar kopen deed ik hem niet …  Waar wacht je dan nog op, je kunt ‘m makkelijk betalen toch ? Vroeg een vriend. Tja, daar had ‘ie wel gelijk in.’

Friet
“Ik heb geen langetermijnvisie, ik krijg vooral energie van leuke projecten die op m’n pad komen. Wist je bijvoorbeeld dat ik een ambachtelijke frietzaak in Den Bosch heb? Ik liep twee jaar terug met een vriend over de Ramblas in Barcelona. We hadden zin in een portie goede friet: nergens te vinden natuurlijk. Zo ontstond het idee om aan die Ramblas een ambachtelijke frietzaak te beginnen. Zijn we anderhalf jaar mee bezig geweest, maar met netjes zaken doen, kom je in Spanje niet ver. Dus werd het Den Bosch. Mooi pandje gehuurd in de drukste winkelstraat. Nog geen half jaar na de opening werden we vierde in de AD-friettest. Hoe mooi wil je het hebben? Ja, we zijn al aan het bedenken of we die formule ook naar een andere stad willen brengen.”

Gouden tips
“Mijn tip voor ondernemers? Denk goed over je plannen na, maar volg ook je gevoel. Luister niet teveel naar anderen. Zeker niet naar al die adviseurs: als ze écht wisten hoe het moest, waren ze zelf al lang miljonair geweest. En als je gelooft in een plan, stop er dan al je energie in, laat je nergens door afleiden. Mijn belangrijkste tip: verzamel goede mensen om je heen en bespaar daar niet op. Waardeer ze en geef ze het vertrouwen…. Natuurlijk, als je onderneemt bestaat de kans dat je op je bek gaat. Maar ik houd mezelf altijd voor: ik ben met niks begonnen en het ergste dat kan gebeuren is dat ik met niks eindig. En ook daarna zien we gewoon wel weer verder…”

Doubble U
Next Post